Konzumáciou zemiakov prispejete k zdraviu, pretože obsahujú vitamíny, minerály a ochránia vás pred chorobami. Aby ste si ich uvarili pekne domäkka, nezabudnite na to, že zemiaky v šupke a bez šupky vyžadujú inú prípravu. Zistite aj to, ako skrátiť dobu varenia a ako v nich zachovať vitamíny a minerály.
Zemiaky sú jednou z najdôležitejších potravín vo svete s významnými zdravotnými účinkami. Ich konzumáciou do organizmu prijímame komplexné sacharidy, vlákninu a bielkoviny. Zemiaky sú zdrojom vitamínov skupiny B, C a minerálov. Obsahujú látky, ktoré znižujú krvný tlak a dokážu nás ochrániť pred infarktom alebo rakovinou hrubého čreva.
Jednou z najzdravších tepelných úprav zemiakov je varenie. Varením zemiakov (najmä v šupke) v nich zachováte vysoký obsah živín, vrátane vitamínu C alebo draslíka. Pri varení nevzniká škodlivá látka akrylamid, ktorá sa vytvára napríklad pri smažení.
Vedeli ste, že podľa štúdie v európskych krajinách tvoria zemiaky cca 20 % celkového príjmu vitamínu C v strave?
Dĺžka varenia zemiakov závisí od rôznych faktorov, ako je veľkosť zemiakov, ich vek, typ, spôsob varenia a či ich varíte v šupke alebo bez šupky.
Dĺžka času varenia zemiakov sa preto pohybuje od 15 do 25 minút. Mladé zemiaky alebo nakrájané na menšie kúsky sa uvaria rýchlejšie ako staré zemiaky či veľké nenakrájané zemiaky. Sladké zemiaky (batáty) zas potrebujú dlhší čas varenia 20 – 30 minút.
Najspoľahlivejšou metódou, ako skontrolovať, či sú uvarené domäkka, je do nich pichnúť kuchynským nožom alebo vidličkou. Ak prechádzajú ľahko, sú hotové.
Málokto vie, že keď zemiaky vložíme do vriacej a nie studenej vody, tak si zachovajú viac živín. Hlavným dôvodom je skrátenie doby, počas ktorej sú zemiaky vystavené teplu, čo pomáha znížiť rozklad týchto látok a ich vyplavovanie do vody.
TIP: Jednoduchý trik, ako skrátite varenie zemiakov na 10 minút je, že namiesto zohrievania vody v hrnci ju necháte zovrieť v rýchlovarnej kanvici a vylejete ju vriacu do hrnca.
Zemiaky pred varením dôkladne umyte, zbavte šupiek a klíčky vyrežte. Sceďte ich a znova prepláchnite pod vodou, aby sa zbavili vyplaveného škrobu. Nechajte vodu zovrieť spolu s trochou soli a oleja. Zemiaky vložte do vriacej vody a varte na miernom ohni.
Ak zemiaky pokrájate na menšie kúsky, tak domäkka ich uvaríte za 10 – 15 minút. V prípade nepokrájaných veľkých zemiakov sa doba varenia predĺži na 15 – 20 minút. Skontrolujte, či sú uvarené pichnutím noža alebo vidličky. Po uvarení vodu sceďte a môžete podávať.
Zemiaky so šupkou sú zdravšou alternatívou, pretože šupka pri varení chráni vnútro zemiaka pred stratou vitamínov a minerálov. Navyše šupka zemiaka je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi.
Zemiaky pred varením dôkladne umyte a vyrežte klíčky. Zemiaky so šupkou sceďte a znova prepláchnite pod vodou, čím ich zbavíte škrobu. Do vriacej osolenej vody s trochou oleja vložte zemiaky a varte na miernom ohni 15 – 25 minút.
Zemiaky varené v tlakovom hrnci sa uvaria rýchlejšie ako v klasickom hrnci. Je to spôsobené tým, že tlak v tlakovom hrnci umožňuje zohriať vodu na vyššiu teplotu (120 °C) ako je bod varu pri normálnom atmosférickom tlaku.
Vďaka tomu môžete uvariť zemiaky nakrájané na kocky za 7 – 10 minút a so šupkou za 10 – 15 minút.