Máte radi prechádzky lesom a ste vášnivým zberateľom húb? Je to skvelý pocit priniesť si domov plný košík voňavých a chutných húb. Časť môžete skonzumovať ihneď a pripraviť si chutný obed a zvyšok je treba vyčistiť, pripraviť a správne vysušiť. Ako však správne pripraviť a vysušiť huby, aby nám vydržali chutné aj niekoľko rokov?
Nie všetky huby sú vhodné na sušenie. Bez problémov môžete sušiť všetky hríby (napríklad dubový, smrekový, suchohríb), bedle alebo Judášove ucho. Nevhodné na sušenie sú huby prášnice, kuriatka, čírovky či muchotrávka červenkastá.
Vhodné na sušenie sú len huby, ktoré nie sú napadnuté škodcami, hnilobou či obžraté lesnou zverou. Aby ste si uľahčili prípravu, tak ešte pri zbieraní v lese sa ich snažte vyčistiť od zeminy, ihličia a listov. Skvele poslúži malá kefka, ktorou huby rýchlo očistíte. Čím dôslednejšie očistíte huby v lese, tým menej roboty budete mať doma.
Nazbierané huby dajte do pleteného košíka alebo plátennej tašky, ale nikdy ich nevkladajte do igelitového vrecka. Doma nakrájané huby neoplachujte, zvýšite v nich vlhkosť a riziko zaplesnenia.
Nachystajte si dosku na krájanie, kuchynský alebo hubársky nôž. Odkrojte a vyhoďte všetky časti, ktoré sú hnilé alebo napadnuté škodcami, pretože stačí jeden napadnutý kúsok a znehodnotí vám ostatné huby.
Nakrájajte huby na plátky hrubé 3 až 5 mm. Huby obsahujú vyše 90 % vody a tenké plátky uľahčia vyparenie vody. Pri hrubých plátkoch sa môžu huby dlho sušiť a zvyšuje sa riziko plesní.
V prípade priaznivého teplého počasia je overenou klasikou sušiť huby vonku na sieťke. Sledovať musíte počasie, mala prehánka vám môže pokaziť celú snahu. Je možné sušiť aj v interiéri, vhodné podmienky sú v teplejšom podkroví alebo v miestnosti, kde dochádza k cirkulácii vzduchu.
Pokiaľ nemáte drevenú sieťku, tak si vytvorte obdĺžnikové rámy z tenkých lát a ako sieťka dobre poslúži stará záclona či okenná sieťka. Alebo len prehoďte stojanový sušiak starou záclonou. Najjednoduchšou metódou je sušiť huby na starých novinách či plechu. Nezabúdajte ich pravidelne otáčať, inak by mohli splesnivieť.
Nevýhodou sušenia húb v interiéri je typická hubová aróma, ktorá sa dostane do celého domu alebo bytu a nemusí byť každému členovi domácnosti príjemná.
V chladnom počasí je možné sušiť huby v stavanej rúre alebo sporáku s rúrou. Dajte na plech huby (aby sa nelepili, umiestnite ich na papier na pečenie) a nastavte teplotu rúry na 30 až 40°C. Sušte ich pri tejto teplote približne 12 hodín a nechajte pootvorené dvierka, aby mohla vlhkosť unikať von. Ak má rúra aj ventilátor, tak ho zapnite. Odporúčame huby na plechu otočiť aspoň dvakrát za dobu sušenia.
Najlepším spôsobom, ako rýchlo usušíte huby, je prístroj na to primárne určený – sušička ovocia. Ako už názov napovedá, je vhodná na sušenie akéhokoľvek ovocia a hravo si poradí aj so sušením húb. Výhodou tohto prístroja je niekoľko poschodí, kde vložíte nakrájané huby, čím šetrí váš priestor.
Najvhodnejšie je mať sušičku ovocia s časovačom a citlivým termostatom, ktorý vám umožní presne nastaviť teplotu po stupňoch. Aj tu platí pravidlo, že teplotu by ste mali nastaviť na maximálne 40°C. Teplý vzduch sa dostane všade rovnomerne a odpadáva vám tak starosť s otáčaním húb.
Vďaka sušičke predídete silnej hubovej vôni v miestnosti či celom byte. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o sušičke ovocia, ako v nej sušiť potraviny, tak si prečítajte článok Sušička ovocia: zvládne sušiť aj huby, bylinky či mäso.
TIP: Usušené huby môžete rozmixovať v mixéri alebo kávovom mlynčeku na jemný hubový prášok, ktorý je skvelý ako dochucovadlo polievok, omáčok či iných jedál.
Už keď sme si dali prácu s usušením húb, správne uskladnenie je posledným dôležitým krokom. Pri uskladnení je potreba zabrániť, aby sa dostal k hubám vzduch, vlhkosť či škodcovia.
Usušené huby umiestnite do uzatvárateľnej nádoby a vzduchotesne ich uzavrite. Odložte ich na tmavé a chladné miesto, kde vám vydržia aj niekoľko rokov.
Našli ste chutné bedľové klobúky alebo dubáky? Nemusíte ich len sušiť, ale je možné ich zamraziť. Huby obsahujú enzýmy, ktoré pri teplotách -20°C v mrazničke pracujú a rozkladajú ich. Najlepším riešením je ich preto povariť v horúcej vode, čím zničíte enzýmy. Následne ich sceďte, nechajte vychladnúť a dajte zamraziť. Huby však spotrebujte najneskôr do pol roka.
Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.