Každý má rád chrumkavé pečené mäso alebo nadýchaný koláč z rúry. Ale vyberá si to svoju daň. Špinu a mastnotu, ktorej sa ťažko zbavuje. Poradíme vám, ako vyčistiť rúru, sklo a mriežku, a to aj bez chémie.
Úplne najjednoduchší spôsob, ako udržiavať vašu rúru vždy pripravenú na ďalšie pečenie, je pravidelne ju čistiť. Ruku na srdce, aj keď sa veľmi snažíte rúru na pečenie nezašpiniť, každému raz za čas kvapne kúsok mastnoty, jedla či cesta alebo sa niečo pripáli. Akonáhle nečistoty zaschnú, čistia sa oveľa ťažšie.
Rúru najefektívnejšie vyčistíte špeciálnymi chemickými prípravkami určenými na čistenie rúr na pečenie. Pokiaľ nechcete používať chémiu, ide to aj inak. Ako to urobiť, si povieme o chvíľu.
Rôzne babské rady dokážu zatočiť aj so špinavou rúrou. Na vyčistenie rúry fungujú suroviny, ktoré máte bežne v domácnosti a možno ste ani nevedeli, že sú vhodné aj na čistenie. Prírodné prípravky sú účinné na menej zašpinenú rúru na pečenie. Pokiaľ ste špinu poriadne zapiekli, je vhodnejšie siahnuť po chemických prípravkoch.
Veľmi obľúbenou metódou čistenia rúry bez chémie je použitie sódy bikarbóny. Tento zázračný biely prášok, ktorý uľaví aj od pálenia záhy, dokáže efektívne vyčistiť mastnotu v rúre.
Zmiešajte polovicu hrnčeka sódy bikarbóny s teplou vodou a zmes dobre rozmiešajte. Vznikne hustá pasta, ktorú nanesiete na znečistené miesta a necháte pôsobiť niekoľko hodín alebo pokojne aj celú noc.
Ešte lepší účinok dosiahnete, ak na sódu nastriekate klasický alebo vínny ocot. Ocot vytvorí penu, ktorú stačí po pôsobení zotrieť handrou.
Vyčistiť pripálený povrch rúry je možné aj tak, že posypete miesto soľou a prekrojíte si citrón na polovicu. Prekrojeným citrónom vydrhnite posolené miesta a po čistení ich opláchnite vodou.
Udržiavanie rúry v čistote nie je len o vnútornom povrchu. Nemenej dôležité je nezabudnúť na čistenie mriežky a skla na rúre, kde často kvapne mastnota z pokrmu.
Mriežku pred čistením vyberte z rúry. Zmiešajte menšie množstvo sódy bikarbóny s vodou, aby sa vytvorila hustá pasta. Naneste pastu na mriežku a nechajte pôsobiť 20 minút. Pokiaľ sú na mriežke veľmi pripálené zvyšky, môžete nechať pôsobiť aj niekoľko hodín.
Po uplynutí doby pôsobenia kefkou alebo špongiou dôkladne vyčistite mriežku a na záver ju opláchnite vodou.
Sklo na rúre vyčistite jednoducho zmiešaním 1 dcl octu s jedným vreckom prášku do pečiva a malým množstvom soli. Vytvorenú zmes premiešajte, natrite na sklo rúry a nechajte pôsobiť približne 45 minút. Potom zmes zotrite handričkou, sklo umyte vodou a bude krásne čisté.
Ak sa vám nechce po každom pečení čistiť rúru od pripálenín, zvážte investíciu do samočistiacej rúry, ktorá má špeciálnu funkciu čistenia. Tieto rúry sa o to postarajú za vás pomocou pyrolytického alebo katalytického čistenia.
Pyrolytické čistenie spočíva v zahriatí rúry na veľmi vysokú teplotu, a to do 500°C, čím sa spália všetky nahromadené nečistoty a usadeniny. Spálený popol po nečistotách jednoducho zotriete vlhkou handričkou.
Rúry na pečenie s funkciou katalytického čistenia sú vyrobené zo špeciálneho porézneho povrchu, ktorý dokáže počas pečenia vtiahnuť mastnotu do seba a odstrániť ju z povrchu.