Domáca pekáreň: Ako funguje a čo zvládne

Domáca pekáreň: Ako funguje a čo zvládne

Priemerný Slovák zje ročne okolo 35 kg chleba. Aj vďaka pandémii sme sa začali zaujímať o to, ako si pripraviť dobrý chlieb v domácich podmienkach. Poctivému kváskovému bochníku sa totiž žiadny chlieb zo supermarketu nevyrovná.

Domáca pekáreň a domáci chlieb: To pravé chlebové pre vás

Kto by nemiloval ešte teplý, chrumkavý chlieb natretý maslom a posypaný soľou. Podľa starej slovanskej tradície sa na znak priateľského prijatia vítajú chlebom so soľou aj tí najváženejší hostia.

Domáca pekáreň je skvelým pomocníkom, ak ju naozaj používate. Skúste pred kúpou navštíviť kamarátov v okolí, ktorí ju majú, a opýtajte sa ich na skúsenosti.

Premyslite si tiež, ako často a pre koľko osôb budete chlieb či ďalšie pečivo pripravovať. Tak sa totiž nestane, že po pár mesiacoch na domácu pekáreň zabudnete a uložíte ju niekam dozadu do skrinky.

Nezabudnite ani na to, že domáca pekáreň je vcelku náročná na priestor. Pokiaľ jej nájdete miesto na kuchynskej linke, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že v nej budete chlieb pravidelne pripravovať. Nielen v láske, ale aj pri domácej pekárni platí: Zíde z očí, zíde z mysle.

Výhody domácej pekárne

  • Domáca pekáreň je naozaj užitočným pomocníkom, ktorý vám uľahčí prípravu i samotné pečenie chleba. Zvládne pripraviť aj ďalšie pečivo a dokonca zavariť marmeládu.
  • Pokiaľ bývate na mieste, kde nemáte možnosť kúpiť si ráno čerstvé pečivo, je domáca pekáreň ideálnou voľbou. Navyše, presne viete, aké ingrediencie ste na chlieb použili.
  • Domáci chlieb vás tiež bude stáť menej peňazí ako kvalitný kupovaný. Pokiaľ držíte bezlepkovú diétu, na domácom bezlepkovom chlebe ušetríte ešte viac.
  • Nemusíte sa báť, že by domáca pekáreň zvýšila váš účet za elektrinu. Priemerná domáca pekáreň má spotrebu od 0,2 do 0,5 kWh na jedno pečenie. Pečenie chleba v klasickej rúre je oveľa náročnejšie na spotrebu elektriny.
  • Zbavíte sa zdĺhavého miesenia a kysnutia. To všetko zvládne domáca pekáreň bez vašej pomoci. Stačí nasypať potrebné ingrediencie a o zvyšok sa postará pekáreň.
  • S odloženým štartom pripravíte chlieb aj cez noc tak, aby vás ráno čakal ešte teplý čerstvý bochník.

V čom sa líši chlieb z domácej pekárne

 

Chlieb z domácej pekárne bude trošku iný. Chlieb sa pečie v špeciálnej nádobe, preto opečenú kôrku čakajte z vrchnej strany, ale po okrajoch nebude taká silná, ako ste zvyknutí.

 

Ako funguje domáca pekáreň

 

Domáca pekáreň v sebe spája niekoľko pomocníkov: hnetací robot, varič a rúru na pečenie.

Príprava chleba je jednoduchá. Do domácej pekárne môžete nasypať múku a ďalšie ingrediencie podľa receptu, alebo si pomôžete kúpenou zmesou na chlieb. Pridáte vodu a väčšinou ešte droždie. Po spustení pekárne sa všetko začne krátkym miešaním pomocou hnetacieho háku, ktorý nesmiete zabudnúť pred štartom nasadiť. Potom príde na rad kysnutie cesta, a nakoniec pekáreň upečie chlieb. Vašou úlohou je potom bochník vytiahnuť, odstrániť hnetacie háky a pustiť sa do jedenia.

 

Najlepšia domáca pekáreň alebo dôležité parametre

 

Základné parametre, ktoré by vás mali zaujímať, sú predovšetkým: kapacita nádoby na pečenie, materiál a kvalitné hnetače.

  • Kapacita je základným odrazovým mostíkom. Veľkosť nádoby na pečenie sa udáva v gramoch, je to tiež gramáž výsledného chleba.

            Domáca pekáreň s maximálnou hmotnosťou chleba 750 g postačí pre dvojčlennú domácnosť.

            Domáca pekáreň s maximálnou hmotnosťou chleba 1 000 – 1 200 g nasýti štvorčlennú rodinu.

            Domáca pekáreň s maximálnou hmotnosťou chleba 1 500 g sa hodí pre veľkú domácnosť s veľkou spotrebou pečiva a tiež pre tých, ktorí chcú využiť pekáreň na ďalšie pečenie či varenie.

 

  • Materiál a vyhotovenie pekárne. Vyrába sa najčastejšie z teflónu, ktorý je nenáročný na údržbu, ale veľmi ľahko sa poškriabe. Nerezová forma nie je taká bežná, pretože sa v nej chlieb dokáže rýchle pripiecť, na druhú stranu je takmer nezničiteľná. Keramická forma má najväčšiu odolnosť, ale počítajte aj s najvyššou cenou.
  • Hnetače alebo háky. V menších pekárňach je najčastejšie jeden. Dva hnetače premiešajú cesto oveľa lepšie. Pokiaľ uvažujete aj o pečení mazanca v domácej pekárni, siahnite po modeli s dvoma hákmi.
  • Príkon pekárne nehrá veľkú rolu. Spotreba je nízka. Energeticky najnáročnejšia je fáza pečenia. Dá sa povedať, že čím vyšší príkon, tým rýchlejšie pekáreň dokáže chlieb upiecť.
  • Špeciálne programy. Každé cesto potrebuje inú dobu hnetenia aj teplotu pečenia. Ešte pred samotným obstaraním porozmýšľajte nad tým, čo všetko od pekárne očakávate. Špeciálne programy vám pomôžu s bezlepkovým cestom, pripravia kysnuté cesto na pizzu alebo koláče.
  • Odložený štart je tá najlepšia funkcia na svete. Večer nasypete ingrediencie, stlačíte tlačidlo a domáca pekáreň sa postará o čerstvé ranné pečivo či chlieb.
  • Vnútorné osvetlenie a okienko. Vďaka nim môžete chlieb počas pečenia skontrolovať.

 

Domáca pekáreň Eta: Najobľúbenejšia pekáreň našich zákazníkov

 

Domáca pekáreň Eta je vyrobená z nerezu a má dotykový displej. Pripravíte v nej chlieb s hmotnosťou 1,5 kg a dokonca aj jogurt. Áno, čítate správne. Jogurt v domácej pekárni. Pekáreň Eta Delicca má špeciálny program na výrobu jogurtov, džemov, cesta na koláče, a dokonca na výrobu sekanej. Zákazníci si tiež pochvaľujú krásny dizajn, ktorý sa im hodí do kuchyne.

 

Recepty na chlieb v domácej pekárni

 

Než začnete experimentovať s receptami v domácej pekárni, nazrite do letáka, ktorý nájdete v balení. Väčšinou obsahuje aj pár receptov odskúšaných priamo v danom modeli.

 

A pár tipov na záver

  • Chlieb vždy pripravujte zo špeciálnej chlebovej múky.
  • Ak chcete, aby cesto dobre nakyslo, múku pred použitím preosejte.
  • Správne poradie ingrediencií je základ. Ako prvé dajte do pekárne mokré ingrediencie s droždím a potom suché suroviny. Tak sa vám v ceste neurobia hrudky.
  • Chlieb vždy vyklopte, keď nádoba úplne vychladne.

Produkty v akcii

Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.