Brokolica obsahuje veľa vitamínu C, má ho dokonca viac než citrusy. Varením však tento benefit stráca, keďže sa vitamín C vo vode rozpúšťa. Našťastie vieme, čo s tým. Nebojte, nebudeme vám radiť jesť surovú brokolicu. Stačí siahnuť po tepelnej úprave, pri ktorej sa zachová čo najviac vitamínov a minerálnych látok. Zabudnite preto na klasické varenie, vyprážanie a pečenie. Vyskúšajte parný hrniec a varenie v pare.
Skoro štvrtina Slovákov pociťuje stres. Doba je skrátka hektická a na nás sú kladené stále väčšie nároky. Správnou zmenou jedálnička si môžete pomôcť k lepšej fyzickej i psychickej pohode. Odborníci odporúčajú vyradiť tučné, vyprážané a ťažké jedlá. Odľahčite svoje stravovanie šetrnejšou prípravou jedál.
Jednou z alternatív sú práve parné hrnce. Varí sa v nich bez akéhokoľvek tuku a hotové jedlo si pri varení v pare zachová až o 50 % viac vitamínov než pri varení vo vode. Rozpúšťa sa totiž nielen Vitamín C, ale napríklad aj vitamíny skupiny B. Nehovoriac o tom, že zelenina z parného hrnca je farebnejšia, chrumkavejšia a nie je rozvarená.
Okrem prípravy klasických jedál, zvládne parný hrniec aj detské príkrmy či dokonalú ryžu. A neostanete len pri tom. Na pare pripravíte tiež mäso, ryby aj sladké jedlá, napríklad také parené buchty.
Základom parného hrnca je nádoba, do ktorej sa nalieva voda. Po jej zahriatí na 100 °C sa kvapalné skupenstvo vody zmení na plynné a varenie na pare sa môže začať.
Výhodou je, že parný hrniec dokáže uvariť niekoľko jedál naraz. Má totiž viacero poschodí (najčastejšie 3) a vy do každého z nich môžete vložiť čosi iné: hlavný chod, prílohu aj dezert. Vône jedla sa navzájom nemiešajú, jednotlivé poschodia sú totiž od seba oddelené. Opatrní buďte pri výrazných jedlách, rybacia vôňa vie byť naozaj prenikavá.
A ešte niečo. Varenie v pare si nevyžaduje neustále státie pri sporáku a miešanie. Parné hrnce majú svoje programy s konkrétnou dĺžkou prípravy. Stačí teda naplniť parný hrniec vodou, surovinami, zapnúť a vy sa môžete venovať niečomu inému.
TIP:
Ak varíte viacero jedál súčasne, dajte tie, ktoré potrebujú viac času úplne naspodok parného hrnca. Tie, ktoré varíte najkratšie, patria navrch.
Na začiatok si dobre premyslite jeho veľkosť. Čím väčšia domácnosť, tým viac sa bude hodiť parný hrniec s väčším objemom. Ako sme už spomínali, parné hrnce majú najčastejšie tri priehradky s rôznou kapacitou. Menšie parné hrnce majú objem okolo 6 litrov, tie najväčšie aj 11 litrov.
Poradíme vám, ktoré ďalšie faktory sledovať:
plast |
nerez |
|
|
|
❌ vyššia cena |
✔️ ľahšia gramáž |
✔️ odolnosť |
Parný hrniec dokáže nahradiť ryžovar, ak má v doplnkovej výbave hrniec na ryžu. Obľúbená príloha k mäsu a zelenine sa dá variť aj na pare, navyše sa vám v parnom hrnci nikdy nerozvarí.
Ryžu stačí vložiť do špeciálnej misky, zapnete a počkáte. To všetko bez kontrolovania a miešania.
V parnom hrnci pripravíte všetky druhy knedlí: obyčajnú, zemiakovú, na sladko plnenú aj obľúbené buchty na pare.
Knedľu vytvarujte tak, aby sa vám vošla do parného hrnca. Potom už len postačí hrniec zapnúť a za 20 – 30 minút máte hotovo. Opäť nehrozí rozvarenie.
Varenie pre deti v pare prináša niekoľko výhod:
K tomu asi viac netreba dodať. Jedlo za pár minút, chutné a farebné – to chce každý rodič.