Keramické panvice

Kvalitné keramické panvice majú masívnu konštrukciu a nepriľnavý povrch, čo im umožňuje pripravovať jedlo bez alebo s malým množstvom oleja či tuku. Odolná keramická panvica musí byť v každej kuchyni, kde sa dbá na zdravé stravovanie.

Kategórie produktov

O kategórii

Čím je keramická panvica výnimočná

Keramické panvice si v posledných rokoch našli miesto v množstve domácnotí, a to vďaka veľkému záujmu o zdravú prípravu jedál. Špeciálny nepriľnavý povrch a masívna konštrukcia zabezpečujú zdravé varenie, keďže stačí len minimálne množstvo oleja. Pri niektorých pokrmoch nemusíte pridávať žiaden tuk. Keramická panvica je jednoduchá na čistenie a umývanie.

Medzi najdôležitejšiu vlastnosť patrí odolnosť. Keramické panvice sú odolné proti extrémne vysokým teplotám, proti nárazom a pádom a odolné proti poškriabaniu. Pripáliť jedlo na keramických panviciach je takmer nemožné. Pre skutočnú odolnosť proti pripáleniu je vhodné nájsť konštrukciu s hrúbkou minimálne 3 mm.

Keramická panvica sa rýchlo a rovnomerne zahrieva, preto stačí variť na slabom plameni a pri nízkych teplotách.

Výhody keramickej panvice

Keramické panvice ponúkajú množstvo výhod na varenie:

  • Masívna konštrukcia
  • Nevšedný a originálny dizajn v rôznych farbách
  • Nepriľnavý povrch
  • Odolnosť až do 300 °C
  • Ergonomická rukoväť
  • Odolné proti poškriabaniu
  • Jednoduché čistenie
  • Extrémne dlhá životnosť pri správnom používaní
  • Ekologická výroba
  • Sú vhodné na všetky typy ohrevu vrátane indukcie

Nevýhody keramickej panvice

Aj keď sú keramické panvice skvelý pomocník pri príprave zdravých pokrmov, je dôležité používať ju správnym spôsobom. Pri nesprávnom používaní môžete keramickú panvicu rýchlo zničiť. Keramická panvica funguje inak ako teflónová panvica, pri keramike je dôležité správne narábanie s teplotou, inak môžete jedlo pripáliť.

Príprava mäsa na keramickej panvici môže dať zabrať – mäso sa môže pripáliť alebo varenie trvá príliš dlho kvôli nízkym teplotám. Keramické panvice sú ideálnym pomocníkom do vegetariánskej kuchyne.

Cena keramickej panvice

Ceny keramických panvíc sa pohybujú v rozpätí od 30 do 130 €. Cena keramickej panvice sa úzko spája s jej odolnosťou a životnosťou. Síce sa dá kúpiť cenovo dostupnú klasickú panvicu v dobrej kvalite, no pri keramickej panvici platí pravidlo vyššia cena = vyššia kvalita. Lacné keramické panvice majú často príliš úzku konštrukciu, a tak nie sú dostatočne odolné. Minimálna hrúbka tela panvice by mala byť 3 mm. Čím vyššia hrúbka tela panvice, tým vyššia bude jej odolnosť.            

Keramické panvice a umývačka riadu

V návodoch často nájdete, že keramické panvice sú vhodné do umývačky riadu. Na toto tvrdenie si dajte pozor! Samotná umývačka riadu nemôže keramike ublížiť, ale leštenie výrazne skráti jej životnosť. Leštiaci program v umývačke riadu je agresívny, a tak sa môže štruktúra zanesenej keramickej hmoty rýchlo zničiť.

Ako variť na keramickej panvici

Aby ste z keramickej panvice vyťažili maximum, je dôležité panvicu správne používať. Keramické panvice fungujú inak ako oceľové panvice (tie sú vhodné na mäso). Keramické panvice naozaj slúžia na prípravu zdravých jedál a pre kuchárov, ktorým sa občas podarí pripáliť i obyčajné vajíčka. Keramické panvice nevypúšťajú nezdravé PFOA látky.

Aj keď je možné na keramickej panvici variť bez oleja, minimálne množstvo tuku prispieva k jej adhéznym vlastnostiam. Pre udržanie zdravej stravy môžete zvoliť zdravé bio oleje.

Pri milovníkov štipľavého a dochuteného jedla máme ďalší tip – korenie pridávajte až na hotové jedlá. Pokiaľ jedlo na keramickej panvici okoreníte ešte pred varením, korenie sa môže spáliť alebo skarbonizovať, a povrch panvice sa môže poškodiť.

Na prípravu mäsa si vyberte iný materiál panvice. Keramické panvice ideálne využijete na varenie pri nižších teplotách.