Rýchly sprievodca pri výbere digestora
- Veľmi dôležitým parametrom pri výbere digestora je jeho výkon. Práve ten zabezpečuje odvod vzduchu a hladký chod digestora. Pri väčších priestoroch volíme i vyšší výkon. Kuchyne s veľkosťou 8 metrov štvorcových napríklad potrebujú digestor s výkonom do 320 metrov kubických za hodinu. Väčšie kuchyne si už zaslúžia výkon nad 500 metrov kubických v priebehu hodiny.
- Digestor si možno vyberať aj podľa toho, či má domácnosť možnosť vyviesť výpary úplne von, čo je najefektívnejšie, alebo ich len bude recyklovať v rámci miestnosti cez obehový digestor.
- Umiestnenie – existuje viacero typov digestorov v súvislosti s tým, kde sú umiestnené sporáky a varné dosky. Digestor sa totiž spravidla nachádza nad nimi.
- Hlučnosť – vo všeobecnosti je tolerancia hluku do 58 dB. Niektoré modely poskytujú možnosť regulácie hluku navolením výkonnostného stupňa. Iné digestory riešia hluk i protihlukovými vankúšikmi.
- Dizajn – ako väčšina kuchynského zariadenia, aj digestor by mal pasovať do interiéru typom či farbou. Ide však o otázku vkusu.
Základné parametre pri výbere digestora
Umiestnenie
Prvým krokom pri výbere digestora je určenie miesta, kam pôjde. Existuje totiž viacero typov digestorov v súvislosti s tým, kde sú umiestnené sporáky a varné dosky. Digestor sa totiž spravidla nachádza nad nimi. Zásadne sa hovorí o minimálnej výške medzi varným povrchom a digestorom – tá by mala byť asi 75 cm.
- Zabudovaný digestor pod skrinkou – v prípade, že je sporák súčasťou kuchynskej linky, býva táto zvyčajne zároveň i vybavená digestorom – a to v mieste nad sporákom. Skrinka, pod ktorou sa digestor nachádza, je potom oproti iným skrinkám v zostave o trochu menšia. Jej chýbajúcu dĺžku však dopĺňa digestor.
- Dekoratívny digestor – nazýva sa i samostatný a nepatrí k žiadnej skrinke. Môže mať rôzne tvary a vyberá sa tak, aby i dizajnovo ladil s kuchynským nábytkom, či doplnkami.
- Ostrovný digestor – visí voľne z priestoru na strope. Väčšinou ide o "ostrovček" kuchynskej linky, ktorá sa nachádza v podobe pultu zhruba v strede kuchyne.
Výkon
Veľmi dôležitým parametrom pri výbere digestora je jeho výkon. Práve ten zabezpečuje odvod vzduchu a hladký chod digestora. Pri väčších priestoroch volíme i vyšší výkon. Jeho úlohou je výmena vzduchu aspoň 10-krát počas hodiny, no ideálnym číslom je 16. Kuchyne s veľkosťou 8 metrov štvorcových napríklad potrebujú digestor s výkonom do 320 metrov kubických za hodinu. Väčšie kuchyne si už zaslúžia výkon nad 500 metrov kubických v priebehu hodiny.
- Výpočet kapacity odsávania si spravíte podľa jednoduchého vzorca:
- Šírka x výška x hĺbka miestnosti x 10 = výsledok v metroch kubických za hodinu
- Ak má teda miestnosť rozmery 3 metre do šírky, 3 metre výšku a 4 metre dĺžku, potom:
- 3 x 3 x 4 x 10 = 360 m3/h
- Digestor by mal mať teda kapacitu odsávania 360 m3/h.
- V rámci výkonu sú tu ešte nastaviteľné stupne odsávania. Na lacnejších digestoroch bývajú menšie možnosti, no kvalitnejšie majú minimálne 3 voliteľné stupne odsávania, prípadne iné funkcie či možnosti.
Typ odsávania
Digestor máme skôr zafixovaný ako odvádzač výparov z varenia, no rozšírené sú aj také druhy digestorov, ktoré vzduch prefiltrujú od mastnôt a vysielajú ho späť do miestnosti. Všeobecne hovoríme o nasledujúcich typoch:
- Odťahový – tento digestor potrebuje odvod nasatého vzduchu, čo znamená, že musí byť pripojený na vetracie potrubie alebo komín, ktoré vedú vzduch preč. Aby sa výkon digestora zachoval, priemer odťahového ústia by mal byť zhodný s priemerom vývodu digestora. Výber môže ovplyvniť aj umiestnenie vývodu z digestora. Môže byť bočné, rohové, horné alebo zadné.
- Para i tuky v tomto prípade prúdia von z miestnosti a na rozdiel od nasledujúceho typu digestora je menej hlučný. Na druhej strane však potrebujete vyriešiť záležitosť s odťahovým potrubím. Teplo z miestnosti by však mohlo samovoľne unikať touto odťahovou rúrou, preto je dobré nezabudnúť na využívanie odťahovej klapky.
- Recirkulačný – tento typ digestora výpary z varenia nasaje, no neodvádza preč z miestnosti. Využije uhlíkový filter, ktorý prečistí vzduch tým, že sa na ňom zachytia mastnoty. Vzduch potom púšťa späť do miestnosti. Netreba teda premýšľať nad zapájaním digestora do odťahového potrubia. Vzniká tu však iná práca, ktorou je výmena uhlíkového filtra každého pol roka. Niektoré modernejšie digestory vás na to pomocou kontrolnej signalizácie upozornia samé. Má vyššiu hlučnosť.
Najzásadnejší rozdiel medzi odťahovým a recirkulačným digestorom je v tom, že odťahový dokáže z miestnosti odviesť aj pary, zatiaľ čo recirkulačný vracia paru späť do miestnosti (miestnosť zostáva prevlhčená). Recirkulačný má oproti odťahovému (komínovému) straty cca 10-15% (treba navýšiť výkon). Veľká časť odsávačov pár môže pracovať v oboch režimoch.
Filtre
Ako sme spomínali vyššie, digestory využívajú na odstraňovanie mastnôt z výparov variacich sa pokrmov filtre. Tie však nie sú vždy zabudované, a preto ich je potrebné dokúpiť. Na jednej strane lepšie prečisťujú vzduch a na strane druhej predĺžia digestoru životnosť. Mastné výpary sa totiž nezachytia priamo v potrubí digestora, ale sa pekne usádzajú na filter. Spravidla sa najmä pri recirkulačnom odsávaní využívajú dva filtre.
- Kovový alebo papierový filter – v prípade, že nemáte možnosť zabudovaného riešenia odťahového potrubia, volíte recirkulačný digestor, ktorý vracia vzduch do miestnosti s tým, že ho prefiltruje; zbaví vzduch mastnôt. Slúži na to kovový alebo papierový filter. Výmena zanesených filtrov sa odporúča aj ako prevencia voči vznieteniu usadených tukov. Kovový filter poskytuje výhodu zo strany údržby a procesu čistenia. Býva už zabudovanou súčasťou digestora a môže sa čistiť dokonca aj v umývačke riadu. Papierový má naopak menšiu životnosť, no mastnoty dobre zadržiava. Po skončení životnosti ho skrátka zahodíte a vymeníte.
- Uhlíkový filter – v zásade patrí k doplnkovej výbave – musíte si ho teda sami zakúpiť. Táto investícia sa však oplatí, pretože filtruje zo vzduchu ďalšie nečistoty, ktoré nezvládne prečistiť kovový či papierový filter. Výrazne tak predĺži životnosť digestora a prejaví sa to i na cirkulovanom vzduchu. Čím viac kvalitnejších filtrov, tým je vzduch v miestnosti čistejší. Odporúča sa vymieňať ho raz za 3-6 mesiacov podľa frekvencie varenia.
Ďalšie parametre pri výbere digestora
Hlučnosť
Spomínaný recirkulačný digestor má vyššiu hlučnosť ako odťahový. Vo všeobecnosti je však tolerancia hluku do 58 dB. Niektoré modely poskytujú možnosť regulácie hluku, iné riešia hluk i protihlukovými vankúšikmi. Tie sú zabudované a dajú sa umývať.
Osvetlenie
Niektoré digestory majú v sebe zabudované aj osvetlenie. Je to pomerne praktické, keďže sa takto dá, aj keď z časti, osvetliť istá plocha pracovnej dosky. Alebo to môže byť akési orientačné svetlo, ktoré nahradí zapínanie hlavného osvetlenia kuchyne.
Ovládanie
S postupom technológií sa dostávajú moderné novinky aj do oblasti digestorov, preto už rozoznávame dva typy ovládania.
- Tlačidlové – je to klasické ovládanie ktoré funguje mechanicky s reálnymi tlačidlami, s ktorými treba pohnúť či stlačiť ich. Až týmto pohybom sa dá signál mechanizmom.
- Senzorové, dotykové – riadi ho zložitejšia elektronika. Senzory rozpoznajú dotyk ruky, či dokonca len pohyb a reagujú naň. Elektronické ovládanie je však často spojené aj s viacerými zautomatizovanými funkciami, napríklad sami regulujú chod motora, alebo zapnú či vypnú digestor. Riadiaca elektronika môže prípadne sama upozorniť na potrebu výmeny filtra či jeho prečistenie.
- Diaľkové ovládanie – niektoré typy digestorov sa dajú ovládať aj pomocou diaľkového ovládania, podobne ako televízory. Ak máte veľké priestory, prípadne prepojenú kuchyňu s obývacou izbou, potom sa ovládanie rozhodne môže zísť.