Rúra na pečenie je jedným zo spotrebičov, ktorý len výnimočne absentuje v kuchynskej výbave. Býva spravidla súčasťou sporáka, no najmä vo vstavaných linkách môže byť osadená i ako samostatný spotrebič. Rúry sa delia podľa spôsobu spotrebovávanej energie, čo môže mierne i ovplyvňovať ich schopnosti piecť. Pred kúpou takéhoto spotrebiča je dobré si premyslieť, čo od neho očakávate, keďže výber je veľký a rúry majú množstvo funkcií. Niektorým nechýba napríklad ani taký gril.
Rúru si vyberáme aj vzhľadom k ostatnej výbave kuchynskej linky. Okrem dizajnu totiž môžete popremýšľať aj nad tým, či chcete kombinovanú rúru so sporákom, alebo samostatnú, v kuchynskej stene zabudovanú rúru.
Podľa energie, ktorú rúra spotrebováva, ju delíme na:
Hlavnou časťou tejto rúry je spodné a horné ohrevné teleso. Vo viacerých súčasných modeloch sa nachádza už aj teleso na grilovanie.
Hovoríme o pečení klasickom, kedy je zapnuté horné i dolné teleso, ďalej vrchný ohrev vhodný na dopekanie či gratinovanie. Posledným je dolný ohrev na pečenie pizze a podobne.
Niektoré modely obsahujú aj ventilátor v zadnej časti – ten zabezpečí ohrievanie horúcim vzduchom. Zároveň sa tým urýchľuje ohrev. V prípade, že je v jeho blízkosti kruhové tepelné teleso, vzniká horúcozdušný ohrev a ten sa postará o pečenie viacerých úrovní naraz.
Kombinácia ohrevu horného, dolného ohrevu a ventilátora sa postará o rovnomerné rozloženie teplého vzduchu. V tom prípade sa dá piecť i pri nižších teplotách na dvoch úrovniach. Nejde však o horúcovzdušné pečenie.
Horúcovzdušné pečenie – zapnuté je zadné kruhové ohrevné teleso i ventilátor. Niektorí výrobcovia sem dávajú i možnosť zapnutia horného alebo dolného ohrevu. Výborne rovnomerne rozkladá teplotu. Patrí k používateľsky najobľúbenejšiemu typu.
Grilovanie – teplo sála z hornej časti vo viacerých teplotných úrovniach zo samostatného grilovacieho telesa. K tomu môže byť nakombinovaný i horúcovzdušný program, či len pustený ventilátor pre lepšiu cirkuláciu horúceho vzduchu.
Parná rúra – jedlo ohrieva len para, čo zachováva množstvo vitamínov aj minerálov. Nahrádza istým spôsobom varenie vo vode. Chýbajú síce chrumkavé kôrky, no na druhej strane je to zdravý spôsob prípravy rýb, či zeleniny. Jedlo pripravené na pare sa však môže na konci cyklu varenia ešte mierne dogrilovať.
Rozmrazovanie – niektoré rúry dokážu aj rozmrazovať. Vtedy ventilátor rozprúdi vzduch, ktorý má teplotu primeranú na rozmrazovanie. Ide o veľmi šetrné rozmrazovanie.
Tepelná ochrana dvierok rúry – vo vnútri rúry môže byť 250 až 300 stupňov Celzia a je pritom logické, že sa teplo vyžaruje aj do prostredia. Niektorí výrobcovia si preto dajú záležať aj na tom, aby práve teplo, ktoré sa tlačí cez presklenné dvierka rúry von, nespôsobilo popáleniny. Ponúkajú tak napríklad reflexnú vrstvu na vnútornom skle, ktorá časť tepla odráža. Okrem toho môže rúra dosiahnuť bezpečnú teplotu dvierok pomocou viacvrstvového zasklenia a tiež pomocou obehu vzduchu v týchto priestoroch. Niekde zase nechýba špeciálna signalizácia, ktorá hlási, ak sú dvierka rozpálené na viac ako 50 stupňov Celzia.
Termostat – poskytuje nastavenie od najnižších teplôt, pri ktorých sa dá rozmrazovať, ale aj sušiť aj ovocie, huby či bylinky.
Osvetlenie – aby ste pri každej kontrole rúry nemuseli otvárať dvierka, aby ste tam dostali trochu svetla, samozrejmosťou by malo byť osvetlenie. Rúra zároveň nestráca ani teplo, keďže ju netreba stále otvárať.
Teleskopické výsuvy – niektoré rúry obsahujú trochu komplikovanejšie drážky, ktoré držia plech. Niektoré sa pritom dajú vysunúť tak, že umožnia vyjsť celému plechu von. Manipulácia s pekáčom je potom jednoduchšia, rovnako ako kontrola jedla na plechu.
Tepelná sonda – Takýto nástroj je ideálny pre dokonalé pečenie mäsa. Sonda sa totiž zapichne do pokrmu v rúre a zisťuje jeho presnú teplotu vo vnútri. Nemalo by sa tak stať, že by bolo hrubšie mäso nedopečené. Sonda pritom pri inteligentných rúrach dokonca komunikuje s prednstaviteľnými programami a tak sa vlastne mäso pečie samé.
Prednastaviteľné programy a postupy – moderné rúry ponúkajú pestré možnosti v rámci programov a inteligentných nastavení. Môžete si pripraviť svoje vlastné nastavenia, najmä v rôznych kombináciách času a teploty, alebo si vybrať z mnohých predvolených.
Rúru možno čistiť viacerými spôsobmi, ktoré sú založené na rozličných princípoch:
Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.
Dlhodobá akcia
Kuchynský robot vám zjednoduší varenie aj pečenie, nahradí viacero spotrebičov a ušetrí miesto aj čas. Na trhu je veľké množstvo modelov, a my vám poradíme, aké parametre si všímať, aby ste si vybrali ten správny kuchynský robot pre vás.
Dlhodobá akcia
Chcelo by to novú chladničku a neviete, na čo všetko sa pri výbere zamerať? Prečítajte si sprievodcu, kde sa dozviete o rôznych typoch chladničiek, dôležitých parametroch a čo je potrebné zvážiť pred kúpou.
Dlhodobá akcia
Digestor má v kuchyni svoje nezastupiteľné miesto. Okrem odstraňovania vôní, či zápachov totiž v konečnom dôsledku odsáva aj vlhkosť. Odstraňuje pary, ktoré by sa inak usádzali na stenách. Preto, či už v kuchyni trávite viac alebo menej času, nemalo by to mať vplyv na to, či sa rozhodnete kúpiť si digestor. Zíde sa za každých okolností, či už varievate pravidelne, alebo vám len v sobotu večer prihoria pukance v mikrovlnnej rúre.