Sporák tvorí jadro kuchyne a nemal by chýbať ani v tej najzákladnejšie vybavenej kuchyni. Nepatrí k spotrebičom, ktoré sa vymieňajú každý druhý rok. Jeho klasická podoba obsahuje štyri zdroje na tepelnú úpravu. Súčasťou sporákov je spravidla aj rúra. Bližšie informácie o výbere rúry však ponúkame v sekcii : „Ako si vybrať rúru“.
Pred konkrétnym výberom sporáka, či varnej dosky sa treba zamyslieť nad tým, kam ju chceme dať. Môže byť voľne stojaca, alebo súčasťou kuchynskej linky.
Voľne stojace sporáky majú svoje rozmery obvykle v rozmedzí 50 či 60 cm. Do kuchyne volíme samozrejme taký, ktorý vyhovuje práve veľkosťou. Tieto rozmery totiž na samotný výkon nemajú vplyv.
Výber sporáka, či varnej dosky, môže ovplyvniť aj fakt, či máte k dispozícii na danom mieste prívod plynu, alebo prívod elektrickej energie aj s 400 (230) voltovou podobou. Podľa zdroja tak potom delíme sporáky do troch základných kategórií:
Podľa spôsobu ohrevu a prísunu energie rozoznávame tri základné varné dosky:
Umožňuje varenie pomocou zemného plynu. Varenie na nej je jednoduché, potrebujete však k jej počiatočnej iniciácii zdroj iskry. Niektoré sporáky majú na to zabudované piezo elektrické zapaľovanie, iné vyžadujú zapaľovačzvlášť. Doska sa reguluje pomocou mechanického ovládania. Ponúka komfort v podobe nižších nákladov na varenie, no na druhej strane je tu stále riziko vznietenia plynu. V súčasnosti však už existujú viaceré poistky a ventily, ktoré pomáhajú predchádzať nešťastným náhodám.
Nie je na škodu položiť si pri výbere sporáka hrniec na mriežku a vyskúšať tak jej nosnosť a stabilitu hrnca. Nie každá mriežka je rovnaká.
Pri čistení takéhoto sporáka môžu vznikať problémy s horšie dostupnými miestami. Rovnako samotné horáky sa môžu časom zaniesť a budú si vyžadovať profesionálne čistenie.
I keď k štandardnej plynovej doske patrí zemný plyn, plynové sporáky spaľujú viaceré typy plynov – zemný plyn, či propán-bután. Tieto si vyžadujú rôzne trysky aj ich nastavenie.
Je to elektrický spôsob ohrevu na mechanicky odolnom povrchu, ktorý zvláda veľmi dobre i poriadne tepelné výkyvy. Je pod ňou integrované odporové tepelné teleso, ktoré sa po zapnutí elektrickej energie rozohreje. Dá sa to pozorovať aj opticky. Povrch je absolútne rovný a je zárukou prenosu energie medzi hrncom a zdrojom tepla. Nedochádza k veľkým energetickým stratám. Výkon sa dá zároveň rýchlo regulovať.
Výrobcovia však aj v tomto smere myslia neustále na zlepšenia, a tak ponúkajú popri tepelných špirálach aj halogénové telesá. Ich prítomnosť naznačujú názvy systémov QuickSystem, QuickTherm, Sprintstart, Highspeed, HiLightZone a podobne.
Aj samotné tepelné špirály môžu byť v rôznych tvaroch. Okrem klasickej guľatej špirály sú i oválne, prípadne s možnosťou zvolenia oválneho ohrevu. Ponúka to flexibilitu pre neštandardné varné nádoby. Niektoré sporáky to rozpoznajú i automaticky a podľa toho sa spustia.
Aby nedošlo k úrazu, dosky väčšinou ukazujú zvyškové teplo. Takto by sa malo aspoň vizuálne upozorniť na možnosť vzniku popálenín na neaktívnej, no stále horúcej zóne.
Rovná plocha sa pomerne dobre čistí a teda jej údržba nie je náročná. S ťažkosťami môžete mierne bojovať pri kontakte dosky s potravinami, ktoré obsahujú cukor. Vtedy je dobré ho čo najrýchlejšie odstrániť pomocou škrabky, ktorá sa používa pri údržbe tohto typu sporáka.
Mechanicky sú takéto varné dosky odolné, no predsa len nie sú nerozbitné. Preto treba dávať pozor, aby na ne nespadli ťažšie predmety, alebo ich nepoškriabali ostré hrany nádob.
Je najmodernejšou a určite aj varnou doskou, ktorá dokáže najrýchlejšie priviesť tekutinu v hrnci k varu. Na prvý pohľad je dosť podobná sklokeramickej doska, no jej fungovanie je odlišné. Neobsahuje tepelné ohrevné telesá, ale indukčné cievky. Zaujímavosťou je, že teplo nevzniká pod doskou ako prisklokeramike, ale priamo v dne nádoby. Je až výsledkom spojenia magnetických polí. Preto treba špeciálny riad, ktorý musí byť vodivý. Ľahkou skúškou správnosti varnej nádoby je prichytenie magnetky.
Do kategórie špeciálneho riadu tak patria liatinové, smaltové hrnce, ale aj tie z nehrdzavejúcej ocele. Keramika, či sklo, meď ani hliník sa využiť nedajú.
Obstarávacie náklady indukčných varných dosiek sú v porovnaní s inými typmi vyššie, no všetko sa vyváži časom v podobe úspory elektrickej energie. Usporí sa v priemere asi 30% nákladov.
Okrem toho je však výhodou i spomínaný okamžitý ohrev. Tepelný výkon totiž putuje priamo do hrnca. Iný princíp ohrevu,na rozdiel od sklokeramických varných dosiek, spôsobuje to, že povrch indukčného sporáka nie je horúci po skončení varenia. Z tohto pohľadu je táto doska bezpečnejšia.
Varné dosky disponujú zvyčajne dvomi až piatimi ohrevnými zónami rôznych veľkostí. Od veľkosti plochy varnej dosky sa odvíja i počet varných zón. Najmenšie, ktoré majú 50 cm obsahujú spravidla 4 varné zóny. Varné dosky s rozmerom 90 cm môžu obsahovať aj 5 varných zón rôznych tvarov a veľkostí. Ak obsahujú dosky viac ako dve zóny, treba ich zapojenie zveriť odborníkovi. Majú totiž trojfázový prívod energie a príkon od 5,5 kW do 7 kW.
Môže byť vyvedené v podobe mechanického otvárania do prednej bočnej strany, ako sme zvyknutí pri ovládaní rúry. Niektoré varné dosky však majú ovládanie dotykom na hornej časti dosky.
Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.
Dlhodobá akcia
Kuchynský robot vám zjednoduší varenie aj pečenie, nahradí viacero spotrebičov a ušetrí miesto aj čas. Na trhu je veľké množstvo modelov, a my vám poradíme, aké parametre si všímať, aby ste si vybrali ten správny kuchynský robot pre vás.
Dlhodobá akcia
Chcelo by to novú chladničku a neviete, na čo všetko sa pri výbere zamerať? Prečítajte si sprievodcu, kde sa dozviete o rôznych typoch chladničiek, dôležitých parametroch a čo je potrebné zvážiť pred kúpou.
Dlhodobá akcia
Digestor má v kuchyni svoje nezastupiteľné miesto. Okrem odstraňovania vôní, či zápachov totiž v konečnom dôsledku odsáva aj vlhkosť. Odstraňuje pary, ktoré by sa inak usádzali na stenách. Preto, či už v kuchyni trávite viac alebo menej času, nemalo by to mať vplyv na to, či sa rozhodnete kúpiť si digestor. Zíde sa za každých okolností, či už varievate pravidelne, alebo vám len v sobotu večer prihoria pukance v mikrovlnnej rúre.